Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ



    Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η 192η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Κηφισιάς.
    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση ενώπιον του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Παναγιώτου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.......
Δείτε πολλές φώτο: Χρυσογονίδης Δημήτρης ....

      Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και  κατάθεση στεφάνων
Την παρέλαση άνοιξε ο Σύλλογος Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων με οχήματα που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολούθησε το παράρτημα Κηφισιάς του Λυκείου Ελληνίδων με τις Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, οι πρόσκοποι, οι οδηγοί, τα Δημοτικά σχολεία, τα Γυμνάσια, και τα Λύκεια από τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης και τα αθλητικά σωματεία. Την παρέλαση έκλεισε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς.
      Της παρέλασης προηγήθηκαν δημοτικοί χοροί από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας καθώς επίσης και από το επίλεκτο τμήμα παραδοσιακών χορών του Νομικού Προσώπου του Δήμου Κηφισιάς για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό «Δημήτριος Βικέλας», σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου, μπροστά από τον χώρο όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων.
      Τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, της διπλής γιορτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, επισήμανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.
       Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνει ο Ελληνικός Λαός από την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι «Ο Ελληνικός Λαός συνεχίζει να υφίσταται τεράστιες θυσίες, μείωση των εισοδημάτων του, ανεργία, υπέρμετρη φορολογία, θυσίες για να αποφευχθούν χειρότερα. Είναι, λοιπόν, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας, της προόδου και της ανάπτυξης του λαού μας. Το οφείλουμε για τα παιδιά μας που θα παρελάσουν, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Η Ελληνική ιστορία μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη μας δύναμη, το στοιχείο που μας κάνει εθνικά ισχυρούς είναι η ενότητα μας. Το πατριωτικό καθήκον σήμερα για το λαό, για όσους αγωνίστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι να μη δεχτεί να θυσιαστούν και οι τελευταίες κατακτήσεις του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη.

Σεβασμιώτατε,
 Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,
Τιμούμε σήμερα την 192η Εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν  για την Ελευθερία,την Εθνική Ανεξαρτησία,  τη Δικαιοσύνη και την Ορθοδοξία και μαζί εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, είναι μέρα  ιστορικής μνήμης για τον καθένα μας. 
Στις 28 Ιουνίου, του 1821, ο Μάρκος Μπότσαρης κι ο Κίτσος Τζαβέλας, σε προκήρυξη τους προς τους κατοίκους της Πάργας, διακηρύσσουν: «Είμεθα Έλληνες, πιστοί στον όρκο μας, σταθεροί στην απόφαση μας, και με το Σταυρό μπροστά, και τα όπλα στα χέρια, προτιμάμε να κατεβούμε στους τάφους, χριστιανοί και  ελεύθεροι, παρά να ζήσουμε σκλάβοι, χωρίς θρησκεία, χωρίς  πατρίδα, χωρίς τιμή»!

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους  αγώνες του ελληνικού λαού για την ελευθερία, την  ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια, αλλά και για το ρόλο της ορθόδοξης πίστης στη διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας τα χρόνια της σκλαβιάς
Το 1821 οι Έλληνες μόνοι αλλά με φωτισμένους ηγέτες, με ελάχιστα πολεμοφόδια, απομονωμένοι από την «ιερά συμμαχία» της εποχής αλλά με ενότητα και πίστη έδιωξαν το ζυγό 400 χρόνων μιας αυτοκρατορίας.
Ο λαός μας δημιούργησε την επανάσταση όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του.
Όμως και τότε και σήμερα και πάντα, τίποτα δεν χαρίζεται. Ότι κερδίζεται, κερδίζεται με αγώνες, με θυσίες και με αίμα. Ο αγώνας των προγόνων μας για την ελευθερία αποτελεί για όλο τον κόσμο, σημείο αναφοράς και παράδειγμα, διαχρονικής σημασίας, για τις δυνατότητες των λαών να ανατρέπουν τους συσχετισμούς δύναμης και  να επιβάλουν το δίκαιο.

Κηφισιώτισσες και Κηφισιώτες,
Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία που θεωρείται εξασφαλισμένη, δοκιμάζεται σε δύσκολους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς συσχετισμούς. Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να υφίσταται τεράστιες θυσίες, μείωση των εισοδημάτων του, ανεργία, υπέρμετρη φορολογία, θυσίες για να αποφευχθούν χειρότερα.
Είναι, λοιπόν, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας, της προόδου και της ανάπτυξης του λαού μας.
Το οφείλουμε για τα παιδιά μας που θα παρελάσουν σε λίγο, το οφείλουμε για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Σήμερα, 192 χρόνια, από το 1821,  τα λόγια του εθνικού μας ποιητή είναι επίκαιρα :
«Το έθνος, πρέπει να μάθει, να  θεωρεί εθνικό, ότι είναι αληθινό»!
  
Η ελληνική ιστορία μας επιβάλλει να θυμόμαστε ότι η μεγαλύτερη μας δύναμη, το στοιχείο που μας κάνει εθνικά ισχυρούς είναι η ενότητα μας.
Το πατριωτικό καθήκον σήμερα για το λαό, για όσους αγωνίστηκαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι να μη δεχτεί να θυσιαστούν και οι τελευταίες κατακτήσεις του.
Έθνος, όπου το αίσθημα του πατριωτισμού χαλαρώνει, χάνει το συνεκτικό του ιστό. Δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες του, το επιβουλεύονται οι συντεχνίες, οι καιροσκόποι, ο λαϊκισμός και οι πολιτικοί μύες . Απονευρώνονται οι θεσμοί του πολιτεύματος, και οδηγείται σε ακύρωση η δημοκρατία.
Επιτρέψτε μου εδώ να τονίσω ότι πατριωτικό είναι αυτό που προσφέρει έμπρακτα την κοινωνική στήριξη στους δοκιμαζόμενους πολίτες,  αξιοπρέπεια, ασφάλεια και προοπτική στην Ελλάδα. Χωρίς μεγαλόστομες, ανεύθυνες δημαγωγίες και επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Και βέβαια δεν θα αναφέρω τίποτα γι αυτούς που ευκαιριακά καπηλεύονται την έννοια του πατριωτισμού για εφήμερα οφέλη.

Κηφισιώτισσες και Κηφισιώτες,

Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τους δημότες, τους φορείς της πόλης μας και την Εκκλησία μας, που με αυξημένο το αίσθημα του πατριωτισμού προσφέρουν καθημερινά υλικά αγαθά και εθελοντική εργασία και συνδράμουν το κοινωνικό έργο του Δήμου το οποίο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία αποτελεί το χέρι βοήθειας των δημοτών μας που δοκιμάζονται.
Ζούμε στο Δήμο Κηφισιάς με ιστορία 30 και πλέον αιώνων, στον ίδιο τόπο της αρχαίας Κηφισιάς, ενός από τους 12 Δήμους της αρχαίας Αθήνας,  όπου δίδασκε την νέα κωμωδία ο Μένανδρος,  όπου έζησε ο Ηρώδης ο Αττικός,  εδώ απ’ όπου ξεκίνησε ο Παύλος Μελάς για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Τον τόπο που κατοίκησαν αγωνιστές του ‘21 με τις οικογένειές τους από την Πελοπόννησο, μετά την μάχη του Φρουρίου των Αθηνών το 1827.
Τον ίδιο τόπο που ρίζωσαν, έχτισαν τα σπίτια τους και τις εκκλησιές τους, δημιούργησαν οικογένειες, περιουσίες, πολιτισμό και πρόκοψαν οι πρόσφυγες της Ερυθραίας μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1922.
Την πόλη με την πλατύτερη κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση σήμερα στην Ελλάδα.

Σεβασμιώτατε, Πολίτες του Δήμου Κηφισιάς,
Τα μηνύματα του Μεγάλου Ξεσηκωμού του 21, της ενότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, οφείλουμε να τα κρατούμε ζωντανά στην σημερινή Ελλάδα, στην εποχή της εικόνας, του διαδικτύου και της πληροφορίας.

Να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα στο παγκόσμιο σκηνικό, με τη γνώση στην Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Για να παραμείνουμε ελεύθεροι πρέπει να αντιτάξουμε μια πολιτιστική άμυνα, μελετώντας την ιστορία μας και διασώζοντας την γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας, την πίστη μας.

Ο Ελληνισμός και το μέλλον του είναι στη γνώση, στα χέρια και στην καρδιά μας!

Μη λησμονούμε τον Μακρυγιάννη που είπε: "Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".

Φίλες και φίλοι,

Οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νέες και στους νέους που θα παρελάσουν σε λίγο μπροστά μας,  να εργαζόμαστε καθημερινά με αίσθημα ευθύνης έναντι της Ελληνικής ιστορίας, για να  τους εξασφαλίσουμε να ζήσουν καλύτερα χρόνια, με όποιες θυσίες και αγώνες απαιτηθούν.
Ζήτω η Ελευθερία !
Ζήτω η Ελλάδα που μας ενώνει!
Ζήτω ο Ελληνισμός  όπου γης  !
Πηγή: http://www.kifissia.








































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου